Saturday, 25 October 2014

Home » » Fadhilat Dan Kelebihan Solat Malam (Solat Tahajud)

Fadhilat Dan Kelebihan Solat Malam (Solat Tahajud)


fadhilat solat tahajud

Pernah dengar tentang solat malam atau juga dipanggil solat Tahajud? Saya mengaku sebelum ni saya memang tidak tahu menahu tentang solat Tahajud ni. Betapa ceteknya ilmu agama saya..

Namun sejak saya sertai bisnes Shaklee ni, saya diajarkan tentang pentingnya amalan kerohanian seiring dengan usaha fizikal. Antara amalan kerohanian yang selalu mommy Shaklee saya, Wan Fatihanum tekankan adalah dengan mengerjakan solat Tahajud. 

Solat Tahajud adalah solat yang dilakukan sebaiknya pada sepertiga malam. Melalui solat Tahajud, kita berpeluang mendekatkan diri dengan Allah. 

Pada sepertiga malam pintu langit terbuka luas menerima taubat hamba-Nya. Malaikat membawa kendi emas untuk mengumpul air mata taubat bagi menyiram api neraka yang sedia menanti untuk membakar tubuh manusia di akhirat nanti.

Memanglah pada mulanya agak sukar nak lakukan solat Tahajud ni lebih-lebih lagi bila kena bangun waktu malam. Tapi alah bisa tegal biasa, jika dilakukan dengan bersungguh-sungguh pasti akan merasakan nikmatnya, malah akan rasa rugi jika terlepas mengerjakannya.

Solat malam adalah solat yang penting antara solat-solat sunat yang lain. Rasulullah S.A.W pernah ditanya, “Solat apakah yang paling utama selepas solat lima waktu?” Beliau menjawab dengan tegas, “Solat malam!” (Hadis Riwayat Muslim).

Amalan solat malam bukan hanya diamalkan Nabi Muhammad s.a.w, malah turut diamalkan oleh umat nabi sebelumnya. 

Sabda Rasulullah s.a.w bermaksud: “Allah s.w.t sayang kepada lelaki yang bangun malam kemudian mengerjakan solat dan akan membangunkan isterinya manakala kalau isterinya enggan, dipercikkan air di wajahnya. Allah s.w.t sayangkan perempuan yang bangun malam kemudian mengerjakan solat dan membangunkan suaminya manakala jika suaminya enggan, dipercikkan air ke wajahnya.” (Hadis riwayat Abu Daud)

Sebenarnya banyak fadhilat atau kebaikan daripada solat Tahajud ni sebagaimana Saidina Umar al-Khattab menyatakan kelebihan solat malam dengan berkata: “Sesiapa mengerjakan solat malam (tahajud) dengan khusyuk nescaya dianugerahkan Allah sembilan perkara, lima di dunia dan empat di akhirat. 

Kurniaan di dunia ialah:
❤️ Jauh daripada segala penyakit
❤️ Lahir kesan taqwa pada wajahnya
❤️ Dikasihi sekelian mukmin dan seluruh manusia
❤️ Percakapannya mengandungi hikmah (kebijaksanaan)
❤️ Dikurniakan kekuatan dan diberi rezeki dalam agama (halal dan diberkati)

Sementara empat perkara di akhirat ialah:
❤️ Dibangkitkan dari kubur dengan wajah berseri-seri
❤️ Dipermudahkan hisab
❤️ Cepat melalui sirat al-Mustaqim seperti kilat
❤️ Diserahkan suratan amalan pada hari akhirat melalui tangan kanan.”

Beberapa keutamaan yang diperoleh oleh para pengamal solat malam adalah seperti berikut:

 1. Tercatat sebagai orang yang baik dan berhak mendapat anugerah rahmatnya (Surah adz-Dzariyat ayat 15 hingga 18).
 2. Mendapat penyempurnaan diatas kekurangan dalam ibadat wajibnya, hingga dapat menempati darjat yang terpuji (Surah al-Israk ayat 79).
 3. Mendapat pujian daripada Allah (Surah al-Furqan ayat 63 hingga 64).
 4. Dilihat sebagai orang yang beriman (Surah as-Sajadah ayat 16).
 5. Darjatnya dibezakan dengan orang yang malas (Surah az-Zumar ayat 9).

Beberapa petikan hadis berikut menyebut beberapa fadilat dan keindahan lain solat malam. Antaranya adalah hadis daripada Abdullah bin Amr bin Al-‘Ash yang berbunyi, Rasulullah S.A.W berkata kepadaku, “Abdullah, jangan jadi seperti polan yang pernah mendirikan solat malam kemudian meninggalkannya,” (Hadis Riwayat Bukhari-Muslim).

Salman al-Farisi menceritakan, Rasulullah S.A.W berkata, “Kerjakanlah solat malam, kerana itu adalah kebiasaan orang soleh sebelum kamu, jalan mendekatkan diri kepada Tuhan, penebus kesalahan, pencegah dosa, serta penghindar penyakit.”

Salim bin Abdullah bin Umar bercerita kepada Hafshah, isteri Rasulullah S.A.W, “Ketika Rasulullah S.A.W masih hidup, biasanya apabila seseorang bermimpi, dia menceritakan mimpinya itu kepada Rasulullah S.A.W. Saya berharap mendapat mimpi supaya dapat menceritakannya kepada beliau. Semasa masih muda, biasanya saya tidur di masjid. Suatu ketika, saya bermimpi seakan-akan dua malaikat memegang dan membawaku ke neraka yang dibina seperti perigi dan memiliki tanduk. Di dalam perigi itu ada beberapa orang yang saya kenal. Saya lalu berkata, “Saya berlindung kepada Allah dari neraka.” Saya bertemu dengan malaikat lain yang berkata padaku, “Jangan takut.” Mimpi ini disampaikan oleh Hafshah kepada Rasulullah S.A.W, dan beliau berkata, “Sebaik-baik lelaki adalah Abdullah ketika mahu solat malam.” Selepas itu, dia hanya tidur sebentar sahaja di malam hari.

Abu Hurairah meriwayatkan Rasulullah S.A.W berkata, “Syaitan mengikat tengkuk kamu yang tidur dengan tiga ikatan. Syaitan menepuk pada setiap ikatan, ‘Bagimu malam yang panjang, maka tidurlah.’ Apabila kamu bangun dan berzikir mengingat Allah, maka terbukalah satu ikatan. Apabila kamu berwuduk, terbuka satu lagi ikatan. Apabila kamu solat, terbukalah satu ikatan lagi. Maka di pagi hari, kamu segar dan bersemangat. Sekiranya tidak, di pagi hari tentu kamu berasa lesu dan malas.”

Abu Hurairah meriwayatkan Rasulullah S.A.W berkata, “Tuhan kita turun setiap malam ke langit dunia pada sepertiga malam terakhir, dan menyatakan, ‘Siapa yang berdoa kepadaku, pasti aku kabulkan. Sesiapa yang memohon kepadaku, pasti aku beri, dan sesiapa yang memohon ampun kepadaku, pasti aku ampuni.’” (Hadis Riwayat Al-Jama’ah).

‘Amr bin Al-‘Ash meriwayatkan Rasulullah S.A.W berkata, “Sedekat-dekat hamba kepada Allah adalah pada tengah malam yang terakhir. Apabila kamu dapat menyertai golongan orang yang berzikir mengingat Allah pada saat itu, maka lakukanlah.” (Hadis Riwayat Al-Hakim).

Abu Hurairah meriwayatkan Rasulullah S.A.W berkata, “Apabila seseorang membangunkan isterinya pada waktu malam, lalu kedua-duanya solat dua rakaat, maka mereka tercatat dalam golongan orang yang selalu berzikir.” (Hadis Riwayat Abu Daud).

Bersyukur dipertemukan dengan bisnes Shaklee juga mommy Shaklee saya. Kami diajar untuk bukan saja mengejar dunia malah mengejar akhirat juga. InsyaAllah..


BAGAIMANA CARA ORDER PRODUK SHAKLEE
Mudah je, boleh order secara online dengan klik link di bawah:
sistem online shaklee

Ingin dapatkan produk Shaklee secara COD (cash on delivery)? 
KETAHUI CARANYA DI SINI 

Copp!! Nak dapatkan produk Shaklee dengan harga yang lebih murah? Jom daftar sebagai ahli.

CARA JADI AHLI SHAKLEE 

Berminat menjana pendapat sebagai SID (Shaklee Independent Distributor)?

Pertanyaan serta penyertaan anda sangat dialu-alukan :)
JANA SIDE INCOME DENGAN SHAKLEE 

------------------------------------------------------------ 

Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Hubungi saya di feeza.k@gmail.com atau 0133602633 untuk sebarang pertanyaan.

3 comments:

 1. Selepas turun ayat yang memasuhkan kefardhuan solat malam ni, sahabat-sahabat Nabi masih lagi mengamalkannya kerana mereka tahu kebaikan yang akan dapat apabila solat malam

  ReplyDelete
 2. Subhanalllah...begitu banyak manfaat sholat tahajud apabila kita kerjakannya...semoga kita tetap istiqomah mengerjakannya...aamiin....

  ReplyDelete
 3. Semoga Allah berikan kekuatan kepada kita untuk istiqomah dalam mengerjakan solat malam ini... Memang banyak kelebihannya kan...

  ReplyDelete