Tuesday, 15 January 2013

Home » , » Digestive Health Set Memastikan Sistem Penghadaman Yang Sihat

Digestive Health Set Memastikan Sistem Penghadaman Yang Sihat

Digestive Health Set Memastikan Sistem Penghadaman Yang Sihat

Cara pemakanan dan sistem penghadaman yang baik adalah asas kepada tubuh yang sihat. Sistem penghadaman yang bermasalah akan memberi kesan terhadap badan serta mengehadkan penyerapan zat dan vitamin oleh tubuh.
 
Punca utama kepada penghadaman yang tidak berkesan ialah cara kunyahan yang kurang sempurna atau makan terlalu laju, mengakibatkan makanan tidak dikunyah lumat dan tidak dapat dihadam oleh badan dengan sempurna.
 
masalah penghadaman
 
Sesetengah orang yang menghadapi masalah penghadaman akan mudah mengalami simptom-simptom seperti:
 • sembelit
 • mulut dan najis berbau
 • mengidam makanan
 • perut berangin dan kembung
 • perut buncit
 • penambahan berat badan
 • masalah gastrik
 • kanser usus
 • sistem imun yang lemah

 

Tips Untuk Sistem Penghadaman Yang Baik

 1. Makan dengan relaks dengan hidangan yang lengkap dan sihat. Ambil masa sewaktu makan dan kunyah makanan hingga ia benar-benar lumat dalam mulut. Jika anda terlalu sibuk atau tidak sempat untuk makan, ambil makanan yang ringkas seperti jus segar, buah-buahan, yogurt, sedikit biji bunga matahari atau ‘protein bar’.
 2. Lakukan senaman yang sesuai dan teratur. Aktiviti berjalan dan yoga adalah bentuk senaman yang paling sesuai untuk membantu sistem penghadaman. Jika anda ingin melakukan senaman mengangkat beban, tunggu sekurang-kurangnya dua jam selepas makan.
 3. Minum air kosong secukupnya iaitu enam hingga lapan gelas sehari. Kurangkan pengambilan makanan jika anda sedang berdiet dan banyakkan minum air kosong. Kurangkan mengambil minuman berais atau sejuk.
 4. Dapatkan makanan berserat secukupnya dalam menu diet anda sama ada sayur-sayuran dan buah-buahan atau bijiran penuh.
 5. Jauhkan makanan yang boleh menyebabkan alergi dalam diet anda. Kenal pasti makanan yang manakah menyebabkan alergi. Lakukan ujian darah untuk mengenal pasti sensitiviti anda terhadap makanan tertentu.
 6. Makan makanan organik di mana sahaja jika berkesempatan. Bagi anda yang mengalami masalah penghadaman haruslah mengelakkan makanan yag mengandungi bahan perisa tambahan bagi mengelakkan pengumpulan toksin dalam badan.
 7. Jika anda mengalami masalah yang kronik, gantikan makanan hidangan anda dengan enzim penghadaman atau asid hidroklorik, atau kedua-duanya sekali. Jika gagal, bertemulah dengan pakar.
 8. Peka terhadap diri sendiri bagi mengetahui masalah penghadaman. Contohnya, mengetahui punca sembelit dan cirit birit yang berkaitan dengan masalah penghadaman. Pilih makanan herba dan nutrien yang menyihatkan bagi mengatasi gejala-gejala ini.
 9. Masalah penghadaman, senak perut dan perut buncit selepas makan yang kadangkala berlaku boleh di rawat. Tetapi, jika anda sedang mengalami simpton ganguan penghadaman, lakukan pemeriksaan kerana dikhuatiri terdapatnya alergi makanan dan tinggi atau rendahnya asid perut.
 10. Perbaiki dan atasi gangguan penghadaman dengan memilih pemakanan seimbang contohnya ‘glutamine’ dan lain-lain vitamin serta mineral. Ambil makanan yang sesuai dengan anda dan kunyah dengan sebaiknya agar tidak berlaku gangguan penghadaman.
 *sumber dari Majalah Rapi
 

Di Shaklee, Digestive Health Set telah dirumus khas untuk membantu meningkatkan kesihatan sistem penghadaman bagi menjamin kesihatan yang berpanjangan.
 
herblax penghadamanpeppermint ginger penghadamanalfalfa complex penghadamanesp untuk penghadaman
Faedah yang boleh didapati dari Digestive Health Set ini adalah:
 1. Melegakan sembelit
 2. Meningkatkan kesihatan sistem penghadaman
 3. Menyokong kesihatan usus  
 4. Membantu menyahtoksin badan
 5. Membantu mengurangkan berat badan
 6. Melegakan perut yang tidak selesa
 
Ingin atasi masalah penghadaman anda? Dapatkan Digestive Health Set dari Shaklee sekarang! 
 
------------------------------------------------------------
Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Hubungi saya di feeza.k@gmail.com atau 0133602633 untuk sebarang pertanyaan.

No comments:

Post a Comment