Thursday, 17 May 2012

Home » , » Hilangkan Parut Keloid dengan ESP!

Hilangkan Parut Keloid dengan ESP!

Hilangkan Parut Keloid dengan ESP!

Pernah tak dengar pasal Keloid? Mungkin tak ramai yang pernah dengar pasal keloid ni kan. Tapi sesiapa yang pernah bersalin secara ceaseran atau menjalani sebarang pembedahan sudah pasti tau tentang parut keloid ni.

Bagi yang tak pernah dengar pasal keloid ni takpe...jom kita baca sama-sama. Info ni saya dapat dari Dr Azwan.

Apakah itu keloid?


Keloid adalah luka parut yang hidup. Ia menjadi timbul, membesar dan akhirnya keluar dari sempadan luka yang lama. Kadangkala ia boleh menjadi begitu besar sehingga menyebabkan rasa sakit, gatal dan kurang selesa. Bukan itu sahaja, ia boleh menyebabkan tekanan perasaan dan perasaan rendah diri kerana secara kosmetik ia boleh mengubah fizikal seseorang. Namun, secara medikal, ia tidak mengundang bahaya kepada nyawa.
Bagaimana keloid terjadi?

Keloid boleh terhasil daripada luka terbakar, luka hirisan, luka yang terkena kuman, chicken pox (cacar), tempat vaksinasi (di bahu - biasanya bekas BCG), jerawat, malah luka-luka kecil. Bagaimana keloid boleh terjadi agak misteri. Ini adalah kerana walaupun di badan seseorang yang sama, luka di tangan kanan boleh menjadi keloid sedangkan di tangan kiri tidak pula menjadi keloid. Walaupun begitu, secara saintifik, keloid terhasil daripada penghasilan tisu parut seperti kolagen yang berterusan dan berterusan tanpa henti.


Har...nampak tak gambar keloid kat atas ni? Ngeri kan... Yang paling mengerikan, susah nak hilangkan keloid ni tanpa apa-apa pembedahan. Selalunya terpaksa buat minor surgery untuk buang. Tapi kesan dari minor surgery tu, bekas kawasan surgery tu akan jadi gatal dan sangat sensitif dan ada sesetengah kes sampai luka kulit akibat dari aktiviti menggaru kulit yang gatal tu.
Jangan risau, Shaklee ada penyelesaiannya...Energizing Soy Protein (ESP). Nak tau apa kata pengguna yang ambil ESP untuk masalah ni?

"Just nak share, ESP mmg amazing! Sy ada buat minor surgery utk buang keloid (parut hidup) 2 bulan yang lepas. Dalam 2,3 minggu ni, parut surgery tu bertukar menjadi gatal dan luka akibat kulit sy yg sensitif dan juga menggaru. Selepas sy amalkan minum ESP, alhamdulillah, luka tersebut kering dan gatal-gatal pun hilang tanpa apa-apa ubat doktor. Memang sangat kagum! :)


Hebatkan? Sebab tu lah ESP is one of the hot products yang ada kat pasaran sekarang ni. Rugi kalau tak dapatkannya.


------------------------------------------------------------
Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Hubungi saya di feeza.k@gmail.com atau 0133602633 untuk sebarang pertanyaan.

* Entri ini adalah berdasarkan testimoni/pengalaman pengguna dan hasil dari setiap pengguna mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

No comments:

Post a Comment