Thursday, 18 April 2013

Home » , » Produk Shaklee Tak Bagus, Tak Berkesan, Tak OK?

Produk Shaklee Tak Bagus, Tak Berkesan, Tak OK?

Betulkah produk Shaklee tak bagus dan tak berkesan? OK ke tak produk Shaklee?
Gara-gara disclaimer ini:

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
This product is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Uh-oh!
Jadi kenapakah ramai distributor yang berkongsi pelbagai artikel tentang kebaikan Shaklee dan testimonial bahawa Shaklee membantu dalam mencapai kehidupan lebih sihat?
Adakah mereka telah MENIPU PENGGUNA???
Produk ni bukan untuk diagnos, merawat atau mencegah sebarang penyakit, jadi apa benda sebenarnya ni?
Uh-oh!
Sebenarnya untuk produk buatan setiap negara, misalnya di sini USA, disclaimer di atas adalah COMPULSORY atau WAJIB dipaparkan di bawah Dietary Supplement Health and Education Act of 1994 (DSHEA) kerana produk-produk kesihatan (produk nutraseutikal, bukan farmaseutikal), tak perlu melalui FDA untuk menganalisa keberkesanannya. Dan sebahagian besar produk2 kesihatan TAK ADA UJIAN KLINIKAL pun, in fact, sesiapa termasuk SAYA pun boleh keluarkan produk kesihatan sendiri.
By right, produk selain dari produk farmaseutikal (yang digunakan di hospital oleh doktor untuk merawat penyakit) perlu meletakkan disclaimer seperti di atas kerana ia adalah PERATURAN atau REGULATION.
Di bawah DSHEA, pengeluar makanan tambahan adalah bertanggungjawab untuk memastikan bahawa produk mereka adalah selamat sebelum ia dipasarkan. Tidak seperti produk ubat yang harus terbukti selamat dan berkesan untuk digunakan sebelum di-release ke mainstrem. Tidak ada peruntukan dalam undang-undang FDA untuk “meluluskan” produk makanan tambahan.
Begitu juga untuk kelulusan KKM, KKM tidak membuat ujian klinikal untuk membuktikan produk tersebut benar2 berkesan atau pun tidak. Pengilang cuma kena hantar list ingredient dan buktikan tiada bahan-bahan berbahaya.
Namun masih di bawah akta yang serupa, produk makanan tambahan atau selain dari ubat-ubatan tak boleh secara rasminya claim dia boleh mengubat macam-macam. Dan banyak lagi kalau nak cerita tentang Akta Label ni.
Jadi, hati-hati bila anda terjumpa produk kesihatan tanpa disclaimer tersebut. Mungkin mereka tak ‘follow’ peraturan.

credit to MommyLyna
------------------------------------------------------------
Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Hubungi saya di feeza.k@gmail.com atau 0133602633 untuk sebarang pertanyaan.

No comments:

Post a Comment