Tuesday, 2 October 2012

Home » , , » Shaklee Collagen Powder Review

Shaklee Collagen Powder Review

Shaklee Collagen Powder Review

Kolagen adalah berasal dari perkataan Latin, ‘Colla’ = gam dan ‘Gen’ = ejen. Secara literalnya kolagen bermaksud ‘ejen pelekat’, yang melekatkan sel-sel dalam tubuh kita antara satu sama lain.Kolagen adalah sejenis protein yang merangkumi 30% jumlah protein keseluruhan badan kita. Kulit kita terdiri dari 70% kolagen, urat dan ligamen mengandungi 85%, malah tulang2 kita pun terdiri dari kolagen.
 
Kolagen bukan sahaja menjaga keanjalan kulit malah mengukuhkan organ dalaman kita termasuk tulang dan sendi agar sentiasa kukuh dan sihat.
 
Kolagen secara amnya adalah alat penyokong tubuh kita, terutama kulit. Oleh itu tak hairan bila meningkat usia, kulit mula menjadi berkedut. Dan malangnya ada yang mengalami kedutan sebelum masanya, kerana bahan2 penjaga kolagen yakni antioksidan syang dihasilkan oleh tubuh dan makanan tidak mencukupi untuk menampung kolagen akibat melawan serangan radikal bebas.

Teman baik Kolagen = AntiOksidan

 
Suami saya sendiri telah mula mengambil kolagen sejak ia mula dilancarkan, secara konsisten setiap hari. Suami saya ni macam suami-suami lain yang susah nak telan pil vitamin, jadi bila ada produk Collagen Powder ni, sangat ditunggu2 oleh beliau.
 
Dalam masa 5 hari, beliau sudah mula merasakan kulitnya menjadi lebih lembut dan halus. Ya, saya pun rasa juga ^^
 
Beliau minum Collagen Powder ni bersama-sama dengan Vivix.
vivix review
 

Perlukah ambil kolagen?

Walaupun tubuh kita membuat kolagen sendiri, tapi ia mula berkurangan dengan kadar 1.5% setiap tahun selepas kita berumur 25 tahun.Kesan penurangannya mula dirasai dalam 10 tahun kemudian, yang mana kita mula kehilangan separuh kolagen dalam tubuh kita.
 
Kolagen bukan sahaja diambil untuk kecantikan tapi juga untuk mencegah pelbagai penyakit seperti osteoarthritis, osteoporosis, arteriosclerosis dan pelbagai masalah akibat kekurangan kolagen.
 
Jadi bagi menjaga keutuhan tubuh suami tercinta, haruslah saya bekalkan beliau dengan nutrien ni setiap hari. Tambah2 lagi dengan aktiviti terbaru beliau – berbasikal. Jadi saya harus memastikan struktur tubuh beliau benar-benar BERSEDIA!
 
Dan ini feedback suami saya (dan saya juga):-
  • Kulit semakin lembut dan halus
  • Masalah kelemumur selesai
  • Kulit bertambah lembab
  • Kulit sudah tak menggelupas lagi
  • Warna kulit kian sekata
  • Sudah tiada ‘tanda’ bila digaru
  • Kuku makin cantik
  • Rambut kering semakin bermaya walaupun tak pakai minyak rambut
 
Dari segi dalaman tu tak dapat nak ukur ^^
 
Jadi bagi mereka yang dah masuk usia 3-series, tidak salah mengambil kolagen tambahan (selain sumber kolagen dari makanan seperti sup kaki ayam, etc) untuk menjaga keutuhan sistem tubuh kita!
 
------------------------------------------------------------
Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Hubungi saya di feeza.k@gmail.com atau 0133602633 untuk sebarang pertanyaan.

No comments:

Post a Comment