Sejak beberapa hari yang lepas asyik rasa nak makan udang butter je. Nak berbuka kat luar memang tidaklah. Tau2 jela bulan puasa memang kedai makan asyik penuh je bila waktu berbuka.
Jadinya kami memang suka berbuka di rumah saja. Lebih selesa dan mudah. Lagipun bila masak sendiri ni lebih terjamin kebersihannya. Jimat pun jimat.
Semalam tercapai sudah hasrat saya untuk makan udang butter yang diidamkan. Resepi yang sangat simple namun rasa yang sehingga menjilat jari.
Jalinan telur
- 1/2 bungkus butter
- 2 biji kuning telur (dikacau)
Udang butter
- 1/2 kg udang (digoreng terlebih dahulu dengan sedikit minyak)
- 3 tangkai daun kari
- 5 biji cili api (boleh gunakan apa2 cili mengikut selera, saya sukakan makanan pedas so saya gunakan cili api)
- 1 sudu serbuk kari
- 5 sudu susu cair (kalau tak suka yang berkuah boleh kurangkan sukatan)
- sedikit garam
CARA MEMBUAT:
Mula-mula kita kena buat dulu jalinan telur tu. Ala telur yang halus-halus atas udang butter tu.
1) Cairkan butter dengan api sederhana.
2) Angkat bekas kuning telur yang dikacau, tuang sikit-sikit dalam butter yang panas. Makin tinggi makin haluslah jalinan telur yang terhasil.
3) Kacau dan goreng jalinan telur sampai garing. Angkat dan tapiskan.
Udang butter
1) Dengan butter yang digunakan untuk goreng jalinan telur (dalam 2 sudu), tumiskan daun kari, cili api dan serbuk kari hingga naik bau.
2) Masukkan susu cair dan garam sehingga mendidih.
3) Masukkan udang dan kacau rata.
4) Angkat masuk dalam pinggan dan letak jalinan telur di atasnya.
Tadaaa...sudah siap :)
Haha...sorry lah jalinan telur tu agak perang sebab ralit buat benda lain sampai terlambat angkat :p
Hilang penat memasak bila suami makan udang butter ni dengan penuh selera. Selamat mencuba!
------------------------------------------------------------
Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Hubungi saya di feeza.k@gmail.com atau 0133602633 untuk sebarang pertanyaan.
No comments:
Post a Comment